Posted by: Forsøgsdyrenes Værn | 20. november 2009

Banebrydende forskning uden brug af dyr

En nyligt publiceret undersøgelse foretaget på Københavns Universitet viser, at forureningspartikler fra trafikken forårsager skader på arveanlægget hos fostre. Projektet, der har modtaget støtte fra Forsøgsdyrenes Værn, er blevet indstillet til en pris for årets mest opsigtsvækkende forskning i 2009.

Trafikos er synderen
Forskerne undersøgte blodprøver fra omkring 100 mødre og deres nyfødte børn. Blodprøverne afslørede tegn på dna-skader hos både mødre og børn – i særlig høj grad, hvis deres bopæl var i nærheden af en trafikeret vej. Permanente skader på arveanlægget kan forårsage mutationer, som øger risikoen for kræft.

 Forsøgsdyrenes værn støttede projektet
Marie Pedersen er hovedforfatter til den videnskabelige artikel om resultaterne, og har netop afsluttet sin ph.d.-afhandling på Institut for Folkesundhedsvidenskab. Hendes projekt, som ikke indebærer forsøg på dyr, er bl.a. blevet finansieret via et legat fra Forsøgsdyrenes Værn. Projektet er således endnu et bevis på, at fremragende videnskabelige resultater kan opnås helt uden brug af dyreforsøg i forskningsprocessen.

Reklamer

Kategorier

%d bloggers like this: