Posted by: Forsøgsdyrenes Værn | 10. december 2009

Simulatorer

Det norske firma Laerdal, der blandt andet fremstiller dukker til træning af udførelse af kunstigt åndedræt, har for nylig udviklet flere nye simulatorer, der kan efterligne en lang række forskellige sygdomsforløb.

Forskellige modeller
Dukken SimMan 3G kan for eksempel hoste og simulere hjertestop; dens øjne kan løbe i vand og kroppen foretage krampetrækninger og reagere på forskellige lægemidler. En anden af Laerdals simulationsmodeller er Baby Gertrude, som skal illudere en ni måneder gammel baby. Modellen kan simulere symptomer på åndedrætsbesvær, meningitis, malaria og astma. Den anvendes bl.a. på St. Mary’s Hospital i London. 

Simulatortræning til kirurger
Tidligere på året udtalte den britiske regerings sundhedsrådgiver, Sir Liam Donaldson, at operationer på britiske hospitaler er unødigt risikable for patienterne, fordi lægerne kun har begrænsede muligheder for at træne på modeller eller simulatorer. Hvor piloter gennemgår en simulationsøvelse hvert halve år, og således trænes i at klare uforudsete hændelser og ulykker, er det samme ikke tilfældet for kirurger. Ifølge Sir Liam Donaldson opfatter mange i det britiske sundhedsvæsen simulatorer som et supplement snarere end som en integreret del af sundhedsuddannelserne. Men det burde det være, ifølge ham.

Et bedre alternativ
Forskning viser, at kirurger som har øvet sig på simulatorer er dobbelt så hurtige og dobbelt så nøjagtige som de kirurger, der ikke har. På nuværende tidspunkt sker træning af kommende kirurger typisk på forsøgsdyr og/eller på virkelige patienter. Efterhånden som brugen af simulatorer bliver mere almindeligt i sundhedssektorerne rundt omkring i verden vil det medvirke til at mindske antallet af dyreforsøg. Det er hævet over enhver tvivl, at simulatorer er en veldokumenteret og effektiv måde at få trænet kommende kirurger – og altså et bedre alternativ, både dyreværnsmæssigt og videnskabeligt.

Med støtte fra Forsøgsdyrenes Værn
I 2007 støttede Forsøgsdyrenes Værn et forskningsprojekt, som omhandlede brugen af computersimulatorer til træning af kikkertkirurgi. Læs mere om det her.

Reklamer

Kategorier

%d bloggers like this: