Posted by: Forsøgsdyrenes Værn | 2. februar 2010

Mikrofonholderne

Som nævnt i en tidligere post er medicinal- og biotekindustrien mestre, når det gælder om at påvirke lovgiverne og den brede offentlighed. Vi bombarderes med annoncer og kampagner, rettet mod snart alle grupper i samfundet, fra skolebørn til pensionister. Og det er bestemt ikke landets aviser, der lægger en kritisk dæmper på det. 

Skuffede forventninger
Det er ikke mange år siden Medicon Valley, som er Øresundsregionens sammenslutning af biotekfirmaer, skønnedes at blive dansk industri nye guldæg. Euforiske fremskrivninger talte om revolutionerende lægemidler og om kæmpe-værditilvækst i den danske økonomi som helhed. I dag, adskillige milliardinvesteringer senere, står vi med et yderst beskedent afkast i form af ny medicin eller videnskabelige nybrud, og listen over konkurstruede biotekfirmaer er lang. Da IT-boblen og boligboblen brast, skortede det ikke på (bagkloge) kritiske artikler, som analyserede kollapset fra alle tilgængelige vinkler. Anderledes med biotekboblen. 

Biotek-saga
Føljetonen om små biotekfirmaers dødskamp fylder spalterne i både Berlingskes og Børsens erhvervssider. Ansvaret for virksomhedernes genvordigheder lægges imidlertid enten hos den globale krise – som har gjort den risikovillige kapital mærkbart mindre villig – eller hos politikerne, som ikke vil gå med til at skabe bedre skatteregler for de lukningstruede virksomheder. Ingen synes villig at undersøge, om manglen på kreativ tænkning mon har noget at gøre med disse virksomhedernes forlis.

Lever biotekvirksomhederne mon i symbiose med de store erhvervsredaktioner? De to hæderkronede aviser ligner efterhånden mere et talerør for bioteksektoren end journalistiske medier, som er deres kritiske ansvar bevidst.

Reklamer

Kategorier

%d bloggers like this: