Posted by: Forsøgsdyrenes Værn | 3. februar 2010

Medicinalvirksomheder spinder guld på virtuelle trusler og livsstilssygdomme

På det seneste har man mange steder kunnet læse om de europæiske regeringers historisk store brøler, som købet af enorme mængder vaccine mod den relativt ufarlige H1N1 influenza har vist sig at være. Mere end halvdelen af de indkøbte doser ligger og samler støv på lagre rund om i Europa, mens svimlende milliardbeløb er havnet i medicinalvirksomhedernes rummelige lommer.

Bliv vaccineret mod tilværelsen
En ængstelig grundholdning præger i stigende grad vores verden, og det har medicinalvirksomhederne i den grad forstået at spinde guld på. Der synes ikke at være nogen grænser for, hvad der kan true menneskeheden – om det er den såkaldte influenzapandemi (som godt nok først blev en pandemi da WHO, hvor eksperter lønnede af medicinalindustrien er overordentlig godt repræsenteret, ændrede definitionen) eller frygten for biologisk terror, som gør produktion af vaccine mod kopper (en ellers udryddet sygdom), til en guldgrube for det danske biotekfirma Bavarian Nordic. Således forvandles massepsykoser til en ganske indbringende forretning for medicinalindustrien. 

Kroniske sygdomme som ’gyldne muligheder’
Medicinalvirksomhederne rider også på en bølge af livsstilssygdomme, som diabetes er et godt eksempel på. Denne type sygdom har hidtil været et kendetegn for den moderne vestlige verden. Nu er den imidlertid ved at blive ganske almindelig i lande som Kina og Indien, hvor den økonomiske udvikling er i gang med at skabe en middelklasse med den samme skadelige livsform, som man kender fra de industrialiserede lande: højt indtag af kød og fed mad og manglende motion. Det ser medicinalvirksomhederne ikke som en tragedie in spe, men som ’gyldne muligheder for vestlige virksomheder’, som koncernchefen for Novo Nordisk udtrykker det.

Dyrene betaler prisen – igen
Disse gyldne tider for medicinalindustrien har foreløbig ikke resulteret i en øget engagement i udviklingen af mere etisk og videnskabeligt forsvarlige forskningsmetoder, som ikke indebærer lidelsesvoldende forsøg på dyr. Så endnu en gang er vi vidner til, at dyrene betaler prisen for menneskets ukontrollerede livsførelse – alt imens medicinalindustrien skovler penge ind.

Reklamer

Kategorier

%d bloggers like this: