Posted by: Forsøgsdyrenes Værn | 2. marts 2010

Nogle dyr er mere lige end andre…

I det sædvanligvis veltæmmede kinesiske debatlandskab går bølgerne højt for tiden. Udkastet til et lovforslag, som skal forbyde spisning af katte og hunde, har fundet vej til medierne og forårsaget en sand orkan af protester.

Hund og kat på middagsbordet
Hunde er en yndet delikatesse mange steder i Kina, ikke mindst i hovedstaden, mens katte er ganske populære i den sydlige Kina. Modstanderne af den endnu ikke vedtagne lov fremfører, at hund og kat til middag er en hævdvunden kinesisk tradition – ligesom at indsnøre pigers fødder, fristes man til at kommentere. Dyrenes elendige liv og i mange tilfælde rædselsvækkende død er der ikke mange, der kommer ind på.

Dyrevelfærd – ikke en kinesisk tradition
Lovudkastet er det første af sin art, men det betyder ikke nødvendigvis, at vi er vidne til en gryende bevægelse i retning af mere dyrevelfærd i det store asiatiske land. Snarere er der tale om, at den hurtigt voksende urbane middelklasse, som efterhånden godt kan gøre sine interesser gældende i forhold til magthaverne, er begyndt at holde kæledyr – og sådan nogle spiser man da ikke… Ellers er status på dyreværnsområdet uændret. Samme middelklassefamilier, som ikke længere vil putte Fido i gryden, føler ingen kvaler ved at lade sig underholde ved at se på levende, bagbundne kalve, som slæbes i tov bag store jeeps forbi sultne tigre i safariparker. Det er heller ikke ofte, man hører nogen protestere mod slagtedyrenes gruopvækkende forhold. Orwells legendariske ord, som også den amerikanske forfatter Jonathan Safran Foer citerer i sin seneste bog Eating Animals, gælder stadig: alle dyr er lige, men nogle er mere lige end andre.

Reklamer

Kategorier

%d bloggers like this: