Posted by: Forsøgsdyrenes Værn | 10. marts 2010

Lad pelsen blive på dyrene!

Der findes så mange fantastiske syntetiske alternativer til pels – se bare den danske Copenhagen Artificial Fur. Alligevel kan vi med jævne mellemrum læse lovprisninger af beklædningsgenstande tilvirket af døde dyrs skind.

Stenalderkvinden
En af Weekendavisens journalister hylder pels i sin klumme som ’den bedste vinterbeklædning’ (gad vide hvorfor vintersportsatleter så ikke løber rundt på pisterne i pelsdragter). Det kan meget vel være, at det argument holdt i stenalderen, men i dag kan vi nemt vælge både varmt, holdbart og moderigtigt tøj, som ikke baserer sig på udnyttelse af dyr. At skribenten aldrig ville gå i pels fra en truet dyreart, men kun fra dyr med store bestande, der ”skal holdes nede på fornuftigt niveau”, som hun skriver, er endnu et figenblads-argument. Der er vist ingen fare for, at ikke-truede arter ender med at oversvømme planeten. Naturen behøver ikke menneskets indblanding for at regulere sig selv, snarere tværtimod: historien er fyldt med eksempler på dyrearter, som uddøde på grund af menneskets umådeholdne jagt, men vi mangler stadig at høre om arter, der har vokset sig for talrige, fordi vi ikke har formået at slå nok af dem ihjel.

Blodig mode
Selv om pelsindustrien slår sig i tøjret, og – som vi tidlgere har skrevet her på bloggen – gør hvad de kan for at tiltrække unge designere, som kan promovere deres produkter, er pelsmoden så småt på vej ud i NOT-kassen. Flere og flere viser sig at være lydhøre overfor det indlysende etiske argument mod pels, og mange kendte modeelskere tager aktivt stilling og nægter at gå i pels. Senest har 60’ernes ikoniske model, Twiggy, revset modeskaberne for deres samvittighedsløse brug af pels og deres manglende omtanke for pelsdyrenes barske liv på farmene, som er blevet dokumenteret utallige gange i ind- og udland. Er minksagen her i Danmark mon allerede glemt i mode- og journalistkredse?

Reklamer

Kategorier

%d bloggers like this: