Posted by: Forsøgsdyrenes Værn | 7. april 2010

Ryg en gris!

En hollandsk undersøgelse, som identificerer 185 forskellige anvendelser af grisekød i industrien, har bl.a. afsløret spor af blodprotein fra grise i cigaretfiltre. Stoffet skal angiveligt forhindre giftige kemikalier i at ende i rygernes lunger.

Den hemmelige ingrediens
Professor Simon Chapman fra Sydney Universitetet i Australien, som er kendt for at bekæmpe tobaksindustriens forretningsmetoder, advarer i kølvandet på undersøgelsen mod tilstedeværelsen af rester fra slagtede grise i cigaretter. Han mener, at det kan være stødende for både vegetarer og visse religiøse grupper. Cigaretproducenterne er ikke forpligtede til at forsyne deres produkter med en komplet varedeklaration, som vi kender det fra for eksempel fødevarer eller kosmetikprodukter. Derfor har forbrugerne ingen chance for at vide præcis hvilke ingredienser de får med i købet, når de tænder en cigaret (skønt man nok kan regne ud, at der ikke er tale om sundhedsfremmende stoffer).   

Magtfuldkommen industri
Den aktuelle sag er symptomatisk for et problem, hvis relevans strækker sig langt ud over bestemte samfundsgrupper. Manglende hensyn til dyrene går hånd i hånd med forretningsmetoder, som helt tilsidesætter forbrugernes interesser og rettigheder. Der er en vis dobbeltmoral i at protestere mod en potentiel krænkelse af forbrugernes rettigheder, mens man er tavs, når det gælder til de daglige rædsler i den industrielle udnyttelse af dyr. Vi må ikke glemme, at der fortsat forskes i nikotinens indvirkning på en organisme, og det sker i høj grad med brug af forsøgsdyr – mus, rotter og rhesus-aber.

Reklamer

Kategorier

%d bloggers like this: