Posted by: Forsøgsdyrenes Værn | 26. maj 2010

Et skridt frem…

Væv, som er dyrket i laboratoriet fra stamceller, kan bruges på mange forskellige områder. For eksempel kan kunstigt hornhindevæv, dyrket fra stamceller, bruges til at teste optagelsen af lægemidler til behandling af skader på hornhinden – ganske uden dyreforsøg.

Celler fra maven kan styrke hjertet
På Rigshospitalet har et forskerhold udviklet en behandling, hvor syge hjerter gøres stærkere ved at få indsprøjtet stamceller fra eget bugfedt. Meget tyder på, at stamcellebehandlinger har potentiale for at afhjælpe sygdomme, hvor jagten på en kur hidtil har kostet utallige forsøgsdyrs liv. I dag findes der allerede behandlinger for visse former for kræft, ligesom man forsker i stamcellebaserede behandlinger for diabetes, sklerose, døvhed, blindhed, Crohns sygdom m.fl.

Et skridt frem – og flere tilbage
Den dårlige nyhed set fra et dyreetisk standpunkt er, at mange af de nye stamcellebehandlinger fortsat afprøves i dyreforsøg, i stedet for computermodeller eller in-vitro teknologier – hvor man tester på laboratoriedyrket væv frem for levende dyr. Begge teknologier forskes der intensivt i rundt om i verden. Danmark – hvor der i de seneste år ikke er blevet bevilget penge til alternativer til dyreforsøg – står stadig i stampe.

Reklamer

Kategorier

%d bloggers like this: