Posted by: Forsøgsdyrenes Værn | 5. juni 2010

Delfiner svømmer helst med delfiner

Ingen af havets dyr har fascineret menneskene mere end delfiner. Fra oldtidens legender om delfiner, der redder skibbrudne, til 70’ernes amerikanske Flipper kan vi finde fortællinger, hvor disse havpattedyr optræder som en slags betroede, men underdanige partnere, hvis fornemmeste opgave synes at være at redde mennesker ud af forskellige redeligheder.

Stressede delfiner
Nu er der endelig – langt om længe – et hold britiske forskere, der har besluttet sig for at undersøge, hvad delfinerne selv synes om den opfattelse. På Zanzibar har de gennem længere tid overvåget delfiners adfærd, når de er i selskab med turister, der strømmer til øen for bl.a. at svømme med delfiner. Resultaterne peger ikke overraskende på, at delfinerne på ingen måde bryder sig om at være menneskers selskab. Tværtimod udviser de klare tegn på stress, når turister svømmer i deres nærhed og forsøger at røre ved dem, og ændrer radikalt adfærdsmønster, når turistbåde er i farvandet. Da bruger delfinerne det meste af deres energi på at undgå bådene, i stedet for at spise, hvile eller pleje deres unger.

Dyr er ikke til for mennesker
Delfinturisme er en af de mange former for såkaldt bæredygtig turisme, som gerne vil give det indtryk, at det er muligt at bedrive en slags ikke-invasiv turisme, der ikke forstyrrer naturens gang. Som ovennævnte undersøgelse viser, er det en helt fejlagtig antagelse. Til gengæld ligger den helt i tråd med den udbredte opfattelse, at dyr er sat på jorden for menneskets skyld – en sejlivet opfattelse, som hverken etisk debat eller videnskabelige undersøgelser endnu har formået at rykke ved.

Reklamer

Kategorier

%d bloggers like this: