Posted by: Forsøgsdyrenes Værn | 30. juni 2010

Syg delikatesse

Billeder taler deres tydelige sprog: ingen, der har set hvordan tvangsfodring af gæs og ænder foregår, kan for alvor være i tvivl om, at der er tale om grov dyrplageri.

Mishandling
Fuglene får stoppet et rør langt ned i halsen, hvorefter foder presses ned i mavesækken på dem. Proceduren gentages mange gange om dagen, indtil fuglenes lever har nået en sygeligt overdimensioneret størrelse; ofte når leveren at vokse til ti gange normal størrelse, før fuglene slagtes. Ofte kvæles dyrene under tvangsfodringen eller får skader i spiserøret på grund af det rør, der tvinges ned. Det kan også ske, at deres organer sprænges og fuglene dør af indre blødninger, inden de når at blive slagtet.

Gastronomi vigtigere end etik?
Alligevel høres der røster, der lovpriser spisen – den modbydelige fremstillingsmåde til trods. Senest kokkebrødrene Price, der slår deres folder i DR’s madserie ’Spise med Price’. Brødrene er helt vidende om, hvordan man fremstiller den syge gåselever, som sælges under navnet delikatesse. De skriver selv, at den enkelte må overveje hvorvidt ‘ens gastronomiske begejstring for foie gras opvejer ens betænkeligheder ved produktionen’. Det gjorde det i deres tilfælde: etikken ryger til fordel for mavens glæder.

Hyklerisk lovgivning
Man kan diskutere, hvorvidt mishandling af dyr er en privat sag, som den enkelte skal tage stilling til. Den danske lovgivning på området er hyklerisk: det er ulovligt at fremstille foie gras i Danmark, men ikke at importere det. Med andre ord anerkender vi de dyrevelfærdsmæssige problemer ved fremstillingen – heraf forbuddet mod at fremstille det. Alligevel finder mange, at det er i orden at spise det, så længe vi lader andre om udføre det beskidte (læs: dyrplageriske) arbejde. Og danskerne spiser det gerne – både derhjemme, på dyre restauranter og i samfundets top: således blev foie gras serveret ved dronningens 70 års fødselsdag.

Sundhedsmæssige bekymringer
Skulle det være nødvendigt med flere grunde til helt at forbyde både produktion og import af foie gras, kan man også overveje de sundhedsmæssige risici ved den – og her tænker vi ikke på overvægt. Produktionen af foie gras er mistænkt for at indebære en særlig høj risiko for spredning og mutation af H5N1, som er den variant af fugleinfluenza, der foreløbig har kostet 130 mennesker og millioner af fugle livet.

Reklamer

Kategorier

%d bloggers like this: