Posted by: Forsøgsdyrenes Værn | 25. august 2010

Draize-testen kan snart være fortid

Forsøgsdyrenæs Værn hilser OECDs godkendelse af nye retningslinjer for hudirritationstests velkommen. Godkendelsen forventes at føre til en komplet udfasning af den meget kritiserede Draize-test, hvor kaniner anvendes til at teste kemiske stoffers potentiale for øjen- og hudskader.

Et levn fra 40’erne
Draize-testen blev udviklet under Anden Verdenskrig i USA. Den udføres ved at sprøjte kemikaliet i øjet eller smøre det på den barberede hud af albinokaniner. Dyrene overvåges efterfølgende i 14 dage for reaktioner såsom betændelse og sårdannelse i huden eller blødninger og udflåd fra øjet, hvorefter de aflives. Man anvender kaniner, fordi de ikke har tårekanaler, som jo ellers ville udskille væske, i et forsøg på at rense øjet for de smertende substanser. Både dyreværnsorganisationer og forskere har gentagne gange taget skarp afstand fra testen, der er meget belastende for dyrene og yderst upålidelig. Hudens anatomi er ganske forskellig hos kaniner og mennesker – og navnlig kaniners hud kan dårligt bruges til at forudse reaktionen i menneskelig hud.

Human og pålidelig test
I de metoder, som OECD nu anbefaler, er levende dyr erstattet med kunstig hud, fremstillet af overskydende celler fra operationer. Både etisk og videnskabeligt repræsenter det et gevaldigt skridt fremad. Dr. Kristie Sullivan, repræsentant for Det Internationale Råd for Dyrevelfærd under OECD, erkender det åbent: ’ Med dyrene ude af ligningen vil erhvervslivet og forbrugerne høste et større udbytte i form af hurtigere testning og mere sikre produkter’.

Et skridt på vejen
Godkendelsen af den ny metode signalerer et paradigmeskift, som Forsøgsdyrenes Værn længe har efterlyst. Lægemidler og kemikalier virker ofte ganske anderledes i dyr end i mennesker, og levende organismer reagerer uforudsigeligt på grund af den stress og de belastninger de udsættes for. Der kan ikke herske tvivl om, at alle testresultater kan optimeres, når dyrene en gang for alle tages ’ud af ligningen’. Læs mere om alternativer til dyreforsøg på Forsøgsdyrenes Værns hjemmeside.

Reklamer

Kategorier

%d bloggers like this: