Posted by: Forsøgsdyrenes Værn | 26. oktober 2010

Kunstig mavesæk kan erstatte forsøg på dyr

En gruppe forskere tilknyttet den amerikanske medicinalvirksomhed Eli Lilly har med stor succes brugt en model af det menneskelige mave-tarmsystem til at teste, hvordan lægemidler optages i mavesækken.

Modeller frem for forsøgsdyr
Den indledende fase i de kliniske forsøg med det kræftbehandlingsmiddel, der skulle afprøves, viste stor variation i hvordan det blev optaget i kroppen – hvilket skyldtes forskellige biologiske faktorer, såsom mavens surhedsgrad hos den enkelte patient. Ved at anvende en kunstig mavesæk, kunne forskerne evaluere disse faktorers effekt på stoffets optagelse, og dermed reducere udsvingene. Forsøgene påviste, at lægemidlet optages mere effektivt, når det indtages sammen med en bestemt type drikke drikkevarer.

Fremtidssikring
Teknologien har bevist sit potentiale til at reducere variationen i den kliniske afprøvningsfase – en variation der er uundgåelig, når man anvender levende organismer. De gode resultater betyder, at lignende teknologier i fremtiden vil kunne anvendes til at erstatte dyreforsøg i den prækliniske fase.

Reklamer

Kategorier

%d bloggers like this: