Posted by: Forsøgsdyrenes Værn | 8. juni 2011

Slagtning og højtider

I de senere år er mange kirker begyndt at afholde utraditionelle gudstjenester med rockkoncerter, midnatsfortællinger, ungdomsmesser – og grill med børnene.

Traditionen som undskyldning
Mange vil mene, at det er foreskrevet i traditionen, at det festlige måltid, familier samles om ved højtider, indeholder kød. Den amerikanske forfatter Jonathan Safran Foers diskuterer i sin bog Om at spise dyr (anmeldt her på bloggen) hvordan tanken om pludseligt at befinde sig uden for familietraditionen gør det svært for mange at opgive kødet. Men skik og traditioner ændres – og fællesskabet trives lige så godt omkring et vegetarisk måltid – eller faktisk bedre, da det ikke indebærer, at et andet levende væsen forinden er slået ihjel.

Selektiv kærlighed
Pinsen er festen for Helligånden, der skaber forståelse og forener mennesker med hinanden og med Gud. Så meget desto mere kan det undre, at Sct Andreas kirke i København vælger at ’fortælle om Guds kærlighed til alle’ omkring en grillet pattegris – og det endda ved en børnegudstjeneste. Guds nåde og kærlighed udstrækker sig for denne kirke tilsyneladende ikke til dyrene. Er det virkelig det, vi skal lære vores børn? Det ville være bedre (og mere i tråd med det kristne budskab om barmhjertighed) at fejre højtiden med en vegetarisk hyggedag – til glæde for både mennesker og dyr? Som Richard Wagner skrev allerede i 1800-tallet: ’’Hvad venter vi af religion, hvis vi udelukker medlidenhed med dyrene?’

Reklamer

Kategorier

%d bloggers like this: