Posted by: Forsøgsdyrenes Værn | 30. juni 2011

En længe ventet nyhed

Vi kan gå sommerferien i møde med en rigtig god nyhed: de amerikanske myndigheder har godkendt en dyrefri metode til testning af Botox. Efter flere års pres og voldsom kritik fra dyreværnsfolk kloden rundt for at anvende en lidelsesvoldende testmetode med brug af dyr, har medicinalvirksomheden Allergan udviklet en dyrefri metode til testning af deres Botox-produkter. Metoden kan bruges til at teste både de kosmetiske og de medicinske præparater.

Et skridt på vejen
Som vi tidligere har beskrevet – senest i forbindelse med vor kampagne ’Nej til Botox’ – er botulingiftprodukter hidtil næsten udelukkende blevet testet ved hjælp af den meget kritiserede LD50-test. Testen, som betyder døden for hundredetusinder af mus hvert år, er ekstrem lidelsesvoldende, og giver desuden upålidelige resultater. Både dyreværnsorganisationer og forskere har gentagne gange understreget behovet for at udvikle en metode, der er både etisk og videnskabeligt forsvarlig. Allergan forventer, at den ny metode vil medføre en reduktion på mindst 95 % i antallet af dyr, der anvendes i forbindelse med sikkerhedstestningen af deres Botox–præparater. Samtidigt vil den være betydelig mere sikker og effektiv end musetesten, og give ensartede resultater.

Stadig et stykke fra mål      
Godkendelsen af Allergans dyrefri testmetode betyder dog ikke, at vi nu kan betragte LD50- testen som fortid. Foreløbig gælder godkendelsen nemlig kun i USA, og der ligger et stort arbejde forude for at få testen valideret i alle de lande, hvor virksomheden markedsfører og distribuerer sine produkter. Desuden er testen udviklet specielt til Allergans mærke (Botox), og det er stadig et åbent spørgsmål, hvorvidt den vil kunne bruges til at teste tilsvarende produkter (Dysport, Azzalure, Bocouture), som produceres af andre virksomheder. Forsøgsdyrenes Værn og de øvrige organisationer i Den Europæiske Koalition mod Dyreforsøg (ECEAE) vil nu presse på for, at testen godkendes i Europa og kommer til at gælde alle botulingiftprodukter.

Reklamer

Kategorier

%d bloggers like this: