Posted by: Forsøgsdyrenes Værn | 1. juli 2011

Salgstricks

I deres bestræbelser på at give pelsen en renæssance på catwalken har mange modehuse valgt at spille bæredygtighedskortet i forbindelse med deres pelsprodukter. Er det en troværdig strategi?

Markedsføring og løgne
Formålet med strategien er at markedsføre pels som et grønt, naturligt og bæredygtigt materiale. Men sandheden er, at industriel pelsproduktion er lige så lidt bæredygtig som den er etisk forsvarlig. Dokumentarer fra ind- og udland har vist forhold, som et civiliseret samfund ikke kan være bekendt. Derudover har farmene, blandt andet på grund af udslip af drivhusgasser, en betydelig negativ indvirkning på miljøet. Der findes flere andre materialer – både naturlige og kunstige – hvis produktion ikke medfører lidelser for dyr, og som i langt højere grad fortjener at blive kaldt bæredygtige. Hvis en ægte pels erstattes af en syntetisk, så forbruges op til 20 gange mindre energi til at producere den. Det væsentligste for os er dog det dyreetiske aspekt.

Etisk produktion?
De indlysende og åbenbare belastende forhold for dyr på pelsdyrfarme har gjort pelse til et mindre populært valg blandt forbrugerne. Den tilbagegang har sat modeindustrien under pres, og som modtræk har de opfundet et nyt salgstrick: de såkaldte etiske pelse. Betegnelsen dækker over pelse, der stammer fra et dyr ude i naturen – fremfor et dyr, der har levet sit liv på industrielle farme. En dokumentar filmet i USA viser imidlertid, hvad man altid har vidst: at de fangstmetoder, pelsdyrjægerne anvender i deres iver efter at opfylde efterspørgslen fra modeindustrien, i enhver forstand er brutale.  Dyrene bliver kvalt eller druknet, får kraniet knust med metalstænger eller ligger i time- eller dagevis med ulidelige smerter, med benet fastklemt i en saksefælde. Fastlåste som de er, uden mulighed for at flygte, risikerer de også at blive ædt af andre rovdyr. De såkaldte saksefælder – smækfælder med ståltakker – som nordamerikanske fangere anvender i vidt omfang, har af dyreværnsmæssige årsager længe været forbudt i Europa. Skind og pelse, der bliver ’produceret’ med disse grusomme metoder, kan efterfølgende sagtens få mærkatet ’Sikker oprindelse’ (Origin Assured) – branchens svar på Fairtrade-stemplet. Utroværdigheden er himmelråbende.

Reklamer

Kategorier

%d bloggers like this: