Hvad skjuler der sig i flyenes lastrum?

Hvert år fragter luftfartsselskaber tusindvis af aber fra lande som Mauritius, Vietnam, Cambodia, den vestindiske ø St. Kitts og Barbados til forsøgslaboratorier verden over. En del af disse aber er indfanget i naturen og atter andre kommer fra store avlscentre.

Under de lange transporter udsættes aberne for lange ventetider i fragthaller, dårlig ventilation, støj og temperatursvingninger. De voldsomme påvirkninger gør, at dyrenes fysiske som psykiske tilstand er dårlig, når de når frem. Deres bestemmelsested er forsøgslaboratorier i Europa, USA, England og Japan.

Lukrativ handel med forsøgsdyr

Den verdensomspændende forskningsindustri står bag den lukrative handel med og transport af aber. Aberne kan komme fra Tanzania, Indonesien, Barbados, Filippinerne, Laos, Cambodia, Vietnam, Kina og Mauritius, og ansatte på avslcentrene, indfangere af vilde aber, chauffører, lufthavnspersonale, flyselskaber m.fl. tjener alle sammen på handelen med forsøgsaber. Aber lever i familiegrupper, og uanset om de fanges i naturen, eller kommer fra avlscentre, så rives de bort fra den gruppe, der giver dem tryghed, og sendes ud på den lange rejse mod forsøgslaboratorierne.

Stærkt belastende transporter

Dyrene pakkes enkeltvis i små trækasser, og fragtes ofte først over lange afstande på land – ofte med flere omladninger undervejs fra én lastbil til en anden – inden de når den første lufthavn på rejsen. Her stables de som gods i fragthaller, inden de læsses på flyet. Undervejs omlæsses de i lufthavne til nye fragthaller, med ny ventetid, inden de fragtes videre med et andet fly. Dyrene kan stå i fragthaller i mange timer og op til et døgn inden transporten genoptages. Undervejs udsættes dyrene for hårdhændet håndtering af de kasser de sidder i, ufattelig megen støj,  kulde, træk eller manglende ventilation. For dyrene er alle disse påvirkninger skrækindjagende og så belastende, at mange ender med at blive syge. For slet ikke at tale om dyrenes psykiske tilstand, når de når frem.

Har du checket dit flyselskab?

Luftfartsselskabernes sirupagtige reklamer for egne fortræffeligheder, luksus og komfort står i stærk kontrast til de lidelser, som dyr gennemgår nede under passagersæderne i flyenes lastrum. Dét er den barske sandhed. Vi kan kun opfordre dig til at kontrollere, om det flyselskab de benytter lægger fly til disse transporter.‎

Vil du gøre en indsats for at hjælpe forsøgsaberne?  Klik hér for at se forslag til et brev, som du kan sende til luftfartsselskaberne.

Se hvilke luftfartsselskaber, der transporterer/ikke transporterer aber til forsøg.

Reklamer
%d bloggers like this: