Rengøringsmidlernes snavsede hemmeligheder

Forsøgsdyr bruges stadig til udvikling og testning af rengøringsmidler, på trods af en stor indsats, bl.a. fra Forsøgsdyrenes Værns side, for at få sat en stopper for det. I forsøget på at øge deres salg ”opfinder” producenter af rengøringsmidler hele tiden nye produkter: Ny forbedret… Endnu hvidere… Endnu friskere… Nu med ny duft… Enhver ændring i indholdsstoffer kan medføre flere dyreforsøg. Det færdige produkt eller råvarerne kan bl.a. være testet på mus, rotter, hunde, marsvin, kaniner og fisk.

De fleste rengøringsmidler har snavsede hemmeligheder … de er testet på dyr!
Loven kræver kun, at et produkt testes, hvis det indeholder nye stoffer, som ikke er godkendte. En stor del af de krævede godkendelsestests involverer dyreforsøg. Hvis viljen var der, ville producenterne derfor kunne undgå enhver brug af forsøgsdyr – ved at nøjes med at anvende allerede godkendte stoffer. Ønsker en producent imidlertid at anvende en ikke-godkendt ingrediens, så bør testningen selvsagt ske med nye testmetoder, der ikke gør brug af dyr.

Desværre er det stadig kun få producenter, der reelt vil gøre en indsats på området. Ønsket om en øget indtjening ved at lokke forbrugerne til at købe varer, der lover lidt mere, er tydeligvis vigtigere for mange firmaer end hensynet til dyr. Og vi forbrugere lader os forføre af reklamerne, og glemmer forsøgsdyrenes lidelser. 

Rent hjem med ren samvittighed
Ved at følge nogle få praktiske husråd kan du sagtens få et rent hjem, uden at skulle ty til produkter, der har været testet på dyr:

  • Undgå at bruge kemiske rengøringsmidler, hvis det er muligt. Varmt vand er i sig selv et udmærket rengøringsmiddel, der sagtens kan rense let snavsede overflader. Prøv også de effektive mikrofiber-klude, der heller ikke kræver kemiske hjælpemidler.
  • Ganske almindeligt bagepulver og en stiv børste er udmærket som WC-rens. Lidt eddike i kummevandet natten over fjerner kalkranden.
  • Kogende vand kan bruges i stedet for syreholdig afløbsrens. Brug en svupper, hvis vasken er helt tilstoppet eller skil vandlåsen ad, og rens den uden brug af kemikalier.
  • Fliser, gulve og forkromede vandhaner bør tørres af, hver gang man har været i bad. Så slipper man for at bruge afkalker. Sætter der sig kalkrande alligevel, så brug en overskåret citron eller fugt vat med almindelig eddike uden farve (må ikke sidde for længe da fugemassen mellem fliserne vil opløses). Bruseren kan skilles ad og de enkelte dele renses ved at lægges i eddike natten over.
  • Varmt vand, eventuelt med et stænk universalmiddel eller eddike, er velegnet til pudsning af spejle o.l. og du undgår at bruge opløsningsmidler eller ammoniak.

Brun sæbe, citron, vand og eddike klarer de fleste almindelige opgaver i husholdningen. I stedet for kalk- og rustfjerner kan du således bruge citronsyre; vand med et par dråber opvaskemiddel eller lidt eddike er et udmærket vinduespudsemiddel, og den kemikaliefyldte ovnrens kan erstattes af en pasta af bagepulver og vand.

Tag en lille beslutning med stor virkning: køb kun rengøringsmidler, der ikke er testet på dyr
De gængse rengøringsprodukter er testet på dyr og indeholder desuden mange kemiske stoffer, der udover at være testet på dyr også er skadelige for miljøet – og dermed for både dyr og mennesker. Køb derfor kun produkter fra firmaer, der er godkendt og certificeret under Humane Household Products Standard, og bærer deres mærke. Det er forbrugerens garanti for, at hverken det færdige produkt eller dets ingredienser er blevet testet på dyr. Herhjemme er der endnu kun en HHPS-certificeret produktserie, nemlig Urtekram, men til gengæld kan man købe mange produkter på nettet. Slå dig sammen med familie, venner og naboer – tit kan man opnå rabatter, når man køber større mængder. Klik her for at se en liste over firmaer, der har opnået HHPS-certifikatet.

Reklamer
%d bloggers like this: