Er din kommune dyrevenlig?

Forsøgsdyrenes Værn kampagne ”Er din kommune dyrevenlig?” skal gøre kommunerne opmærksomme på, at der findes rengøringsmidler, der er udviklet og fremstillet uden brug af dyreforsøg. Kommunerne kan og bør træffe et etisk valg, når de indkøber rengøringsprodukter.

Dyretestede rengøringsmidler ud af den kommunale rengøring
Mange tons rengøringsmidler anvendes hver dag til at holde vuggestuer, børnehaver, skoler, plejehjem, biblioteker og andre kommunale institutioner rene. De fleste af disse rengøringsmidler er blevet testet på dyr – både indholdsstofferne og det færdige produkt. Det vil veje tungt i det samlede regnskab, hvis kommunerne ændrer deres indkøbsvaner og vælger kun at købe produkter, der ikke er testet på dyr. Det vil samtidigt sende en klar besked til producenterne af rengøringsprodukter om, at det er på høje tid at droppe dyreforsøgene og gå andre og mere moderne veje, når de fremstiller deres produkter.

Dyrevenlige alternativer
Det sker, at producenter hævder, at deres produkter ikke er blevet testet på dyr. En sådan erklæring er imidlertid ingen garanti for, at dyreforsøg ikke er anvendt i produktets udviklings- og fremstillingsproces. Det gælder også ’Imod dyreforsøg’–mærkaterne på emballager. Måske er det færdige produkt ikke blevet testet på dyr. Men indholdsstofferne kan godt være det – de produceres og testes nemlig ofte af underleverandører, som hovedproducenten ikke nødvendigvis har afkrævet garantier fra.

Følg kaninen
For at imødekomme dette problem har en række europæiske dyreværnsorganisationer – heriblandt Forsøgsdyrenes Værn – etableret The Humane Household Product Standard (standard for husholdningsprodukter produceret uden brug af dyreforsøg . Det internationalt anerkendte certifikat er forbrugerens garanti for, at hverken det færdige produkt eller indholdsstofferne er testet på dyr. Klik her for at læse mere om de strenge certificeringsregler. Danske kommuner bør bevidst gå efter rengøringsmidler, der bærer HHPS-mærket, som du kan se her til højre.

Befolkningen siger nej til dyretestet rengøring
Europæiske undersøgelser viser, at et stort flertal tilslutter sig kravet om at forbyde testning af husholdningsprodukter på dyr. I 2009 førte mange års indsats fra Forsøgsdyrenes Værn og vore udenlandske samarbejdspartneres side til et forbud mod at teste kosmetik på forsøgsdyr i alle EU-lande. Det har hverken forringet produkternes kvalitet eller sikkerheden for forbrugerne. På baggrund af disse erfaringer bør der også indføres et forbud mod at teste rengøringsmidler på dyr. Og indtil et sådant forbud bliver realitet, bør danske kommuner kun købe produkter, der er certificeret dyrevenlige.

Få mere at vide og se hvordan du kan hjælpe på www.dyrevenlig.dk.

Reklamer
%d bloggers like this: